tisdag 26 april 2011

Klostret i Ystad

Nu är påsken och konstrundan över för i år - tack alla besökare! Vilken härlig helg det har varit, med massor av folk och strålande solsken. Nu är butiken öppen vanliga tider igen. Tis - Fre 11-17 och Lör 11-15.

På Klostret i Ystad hittar man nu mina stora tekoppar med fat. De passar väldigt bra in där med sin dekor av änglar och rosor. Du hittar dem i deras museumsbutik. Och när du ändå är där - gå en runda i klostret, klosterkyrkan och inte minst deras härliga klosterträdgård.



Dessa koppar är det som Klostret har i sin butik. Alla är dekorerade på temat änglar och rosor. Givetvis, som vanligt, är alla individuella. Så du får själv välja ut din favorit.

torsdag 21 april 2011

KONSTRUNDA OCH PÅSK HOS MARIA!!


Nu är det påsk och startskottet för konstrundan går i morgon kl 10.00. 
Kom och besök oss på Per Helsas gård mitt i Ystad. Cafe Helsa På har laddat upp med påskbuffé och alla vi konsthantverkare på gården har gjort fint i våra butiker. 

Mina öppettider är följande: Långfredag 10-18 och de andra påskdagarna 10-17. 
Därefter vanliga öppettider igen, dvs tis-fre 11-17 och lör 11-15. Vi ses i påsk!
Hjärtligt välkomna!!!





söndag 10 april 2011

Rosa Fat!

De stora faten är nu brända och klara. Jag är väldigt nöjd och längtar redan efter nästa gång jag ska dekorera fat. Vilket inte ska dröja så länge. Nästa omgång fat finns redan i mitt huvud och jag bara väntar på att få loss tiden till att dreja dem. Denna gången blev alla i rosa färg. Nästa gång blir det någon annan färg. Alla är givetvis unikt dekorerade och finns bara i ett exemplar. Storlek är alltid svårt att återge på bild, men de första är ca 33 cm i diameter och det sista lite större.

Här kommer lite bilder:

Rosa äppelblommor och fjärilar

Pinuppa i jordgubbslandet, i ett pågående moped-race

Blå får, blå blommor och blå traktor.

Pinuppa med vita tuppar och rosa rymdraket


Favoritfatet denna gången. 


 Detalj av favoritfatet. Storlek är ca 45 cm i diameter.


En hög med fat!

måndag 4 april 2011

Tekannorna är klara. Hur gick det till?

Tekannorna är nu färdiga och står på mina butikshyllor. Att göra en tekanna krävs tid och tålamod. Det är fantastiskt roligt, men enormt många moment innan tekanne-pusslet är färdigt. Här nedan kommer lite bilder på hur en tekanna blir till. Men först någon bild på hur de ser ut som helt färdiga:

De finns i rosa, gul, lime, vit och turkos. Alla är dekorerade lite olika, men på varje tekanna finns samma slags blomma och någon typ av fin pinuppa.

Första dagen drejas tekanne-kroppen, pipen och locket. Här ser vi dem dag två, då pipen ska monteras på kroppen. 

Det hela tar lite tid att få pipen i rätt vinkel och få den att se ut som om den inte är monterad, utan går i ett med tekanne-kroppen. Se till att det hela är snyggt och prydligt. 


Handtagen/hänkeln är dragen för hand. Att de står upp o ner beror på att hänkeln inte ska "falla ur sin form". De ska få torka lite lagom innan de kan vändas rätt och formas till en sista gång.


Locken är drejade för sig, måtten är tagna på tekannorna så att locket ska passa. Lock drejar jag alltid upp o ner. Sedan vänder man på det, beskickar ("svarvar" av överflödig lera) ovansidan så den får sin rätta form och så drejas den lilla knoppen på, precis som bilden visar.


Nu är tekannans lerarbete klart och förhoppningsvis passar alla delarna så som det var tänkt från början. Nu återstår långsam torkning och de ska få sina rätta färger och dekor så klart.


Nu är de brända två gånger, och grunden till dekoren är lagd - dvs färg och prickar i detta tillfälle. Här står de klara för att dekoreras med dekalerna. Sedan ska de brännas en sista gång.

Färdiga!

Mitt nästa kreativa projekt är stora fat. Dem jobbar jag på nu och beräknar även att de ska finnas klara i min butik lagom till påskhelgen. Vi ses då! Välkomna!